palko motors logo

Motorok

Autók

Quadok

Webshop

Linhai Promax

 

CFMOTO Gladiator X450

CFMOTO Gladiator X520

CFMOTO Gladiator X625

CFMOTO Gladiator X850

CFMOTO Gladiator X1000

SSV-k

Segway Villain SX10

 

CFMOTO Gladiator Z950

CFMOTO Gladiator Z1000

 

UTV-k

Segway Fugleman UT10

ODES WorkCross 650

ODES WorkCross 1000

Linhai LH50DU (Elektromos)

Linhai T-Boss 570

Linhai Diesel 1100

CFMOTO Gladiator UTV625

CFMOTO Gladiator UTV1000

 

Miért is vannak ezek a kategóriák a motoros jogosítványoknál? De leginkább milyen motorokat vezethetünk velük? Mire jók a kategóriákon belül található motorok? Leginkább ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a bejegyzésben. 

A motoros társadalomban kialakult egy bizonyos fokú ranglétra azért, hogy a kezdő motorosok ne a legerősebb gépeken kezdjenek lehetőség szerint motorozni. Mindemellett egy bizonyos fokú érettséghez is kötötte a jogszabály alkotó a jogosítvány megszerzését. Vagyis, egy 200 lóerős gépet nem vezethet egy 16 éves srác még akkor sem, ha már van jogosítványa egy alacsony kategóriára. Illetve nem is szerezhet egy korlátlannak minősülő A-s jogosítványt ennyi idősen. A kategorizálás célja egyértelműen a balesetmegelőzés. Rengeteg tragédia volt a 18-25 közötti korosztályban, amely valószínüleg elkerülhető lett volna ha már a 90-es években is hasonló módszertan szerint osztották volna a jogsit.

(Ilyenkor jönnek azok a furcsaságok, hogy számos fiatal motorversenyző már évek óta 1000-es gépeken dönti a körrekordokat a ringen, de közúton még nem közlekedhet erős motorokkal.)

Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy összesen 4 azaz négy féle kategória közül válogathatunk. A kategóriák sorra AM, A1, A2 és A. Ezek növekvő sorrendben jelentik a fokozatokat és az “A” kategóriával már minden motorra felpattanhatunk.

 

jogositvány

Milyen motort vezethetünk AM kategóriával?

Szabály szerint olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, melyet max. 50 cm3-es belső égésű motor vagy max. 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége max. 45 km/h és saját tömege legfeljebb 350 kg.

Gyakorlatban ez manapság a kisrobogókat fedi le. 

Milyen modellek érhetők el AM kategóriás jogosítvánnyal?

Jelenleg a Keeway Hurricane 50 4T, Keeway Zahara 50, Keeway E-Zi Mini , Keeway E-Zi Plus, és a NIU UQi modellek felelnek meg az AM kategóriás jogosítvány követelményeinek.

Milyen motort vezethetünk A1 kategóriával?

Nemzetközi kategória alapján megállapítottan, a 125 cm3-t, 11 kW teljesítményt ÉS a 0,1 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár, továbbá motoros tricikli, amely teljesítménye a 15 kW-ot nem haladja meg.

Milyen modellek érhetők el A1 kategóriás jogosítvánnyal?

Az A1 kategória meglétével már számos modellt tudunk ajánlani az érdeklődőknek. Az AM kategória alatt említett motorok mellett a következő modelleket: Benelli BN125, Benelli TNT125, Keeway TX 125, Keeway Vieste 125, Keeway Cityblade 125, Keeway RKF 125, Keeway RKS 125, Keeway K-Light 125, Keeway Superlight 125, Keeway Zahara 125, Brixton Cromwell 125, Brixton Crossfire 125, Brixton Felsberg 125, Brixton Rayburn 125, Brixton Sunray 125, NIU MQi, NIU NQi.

Milyen motort vezethetünk A2 kategóriával?

Szabály szerint minden motorkerékpárt 35 kW teljesítményig és 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányig. (Mindkét feltételnek teljesülnie kell, hogy adott motor beleférjen a kategóriába.)

Tehát egy 35KW teljesítményű, bár könnyűnek mondható motorok nem mindig férnek bele a kategóriába. Emiatt érdemes a forgalmi engedélyben szereplő adatokat ellenőrizni, mielőtt “A”-s motort vezetnénk “A2” jogosítvánnyal. 

Milyen modellek érhetők el A2 kategóriás jogosítvánnyal?

Az AM és A1 kategória mellett ajánlani tudjuk a Benelli 502C, Benelli 302S, Benelli TRK 251, Benelli TRK 502, Benelli 502 X, Benelli Imperiale 400, Brixton Felsberg 250, Brixton Crossfire 500, Brixton Crossfire 500 X, Brixton Cromwell 250 és Keeway Vieste 300 modelleket.

Milyen motort vezethetünk A kategóriával?

A 35 kW teljesítményt és a 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meghaladó motorkerékpár, továbbá a 15 kW-ot meghaladó teljesítményű motoros tricikli. Ezzel a motoros jogosítvány kategóriával bármekkora motort vezethetsz vagy az előbb említett motoros triciklit. Ez más szóval egy Jolly Joker kategória, hiszen minden motorkerékpár vezethető ennek birtokában. Nem véletlenül szükséges a 24 éves kor a megszerzéséhez. 

Milyen modellek érhetők el A kategóriás jogosítvánnyal?

Az AM, A1, A2 kategóriáknál említett modelleken felül a Benelli 752S, CFMOTO 650MT, CFMOTO 650NK modellek is elérhetők már.

Mi az a B125?

A B125 valójában egy A1 kategóriás jogosítvány. A köztudatba úgy került be, hogy B kategóriás jogosítvány birtokában könnyebb feltételekkel lehet megszerezni. Néhány óra vezetés és kresz vizsga birtokában gyorsan és egyszerűen lehet megszerezni. 

Mire használhatók az egyes motorok a különböző kategóriákban?

Sorra véve az egyes kategóriákat, az AM esetében segédmotoros kerékpárról beszélünk. Nevéből adódóan motorizált jármű, ami nem sokkal nyújt többet, mint egy kerékpár. Természetesen 40-45km/h-val lehet velük robogni, azonban a közlekedés velük inkább a városon belülre korlátozódik, de nem tilos elhagyni vele azt. 

Az A1 (B125) kategóriába már olyan motorok vannak, amik képesek 80-90 km/h-s sebességet tartani szükség esetén. Mindemellett megtartják az alacsony fogyasztás előnyét és dinamikus közlekedést adnak a város határain belül. Általánosságban mondva ez az a kategória, ami pénzt hoz neked azzal, hogy nem a dugóban ülsz az autóddal, mindemellett élvezed a kb 2 literes fogyasztás előnyét a motorozás mellett. Sokaknak ez akár 30-40 ezer forint megtakarítást is jelenthet. 

A2 kategóriával általában már biztonságos közlekedési eszközöket kaphatunk a város határán túlra is. Mindemellett nem egy autópályák ördögét, de egy átlagos használat mellett, ingázáshoz nagyon jó társunk lehet. 

Ügyfeleink véleménye:

  positive review  Náluk vásároltam a motoromat. Nagyon rendesek és segítőkészek mindenben. A motorhoz minden papírt megcsináltak ki is hozták házhoz. További kérdésekre is azonnal válaszoltak. Itt nem csak addig vagy vevő míg veszel hanem utánna is az maradsz. Bárkinek csak ajánlani tudom őket.

  Ádám Katona Avatar Ádám Katona
  2022.01.20.

  positive review  Maximálisan elégedett vagyok a testvérpárral segítőkészek, korrektek, barátságosak. Fiam első motorjánál mindenben segítőkészek voltak. Bátran ajánlom mindenkinek! Köszi srácok!

  Mónika Horvath Avatar Mónika Horvath
  2021.09.09.

  positive review  Látod! Érzed! Tapasztalod! Amit csak az ért aki motorozik! Amikor találkozik, szív, lélek és a tudás! Ezért "A BARÁTSÁGOS MOTORKERESKEDÉS"!

  Róbert Pintér Avatar Róbert Pintér
  2022.07.14.