palko motors logo

Motorok

Autók

Quadok

Webshop

Linhai Promax

 

CFMOTO Gladiator X450

CFMOTO Gladiator X520

CFMOTO Gladiator X625

CFMOTO Gladiator X850

CFMOTO Gladiator X1000

SSV-k

Segway Villain SX10

 

CFMOTO Gladiator Z950

CFMOTO Gladiator Z1000

 

UTV-k

Segway Fugleman UT10

ODES WorkCross 650

ODES WorkCross 1000

Linhai LH50DU (Elektromos)

Linhai T-Boss 570

Linhai Diesel 1100

CFMOTO Gladiator UTV625

CFMOTO Gladiator UTV1000

 

A Benelliről

Tiszta szenvedély 1911 óta! Néhány szóban ennyit jelent a Benelli: örökséget, az érzelem és az innováció legendássá válását, úttörő modelleket, a fejlett technológiát, a győzelmeket és a világhírű motorosokat a márka több mint 100 éve alatt. Az elegáns és sportos Benelli motorkerékpárokat úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljenek a legtöbb motoros kívánalmainak, még a legigényesebbeknek is. A legjobb motorozási élményre és kényelmre törekednek, miközben a fogyasztásra és a természet megóvására, védelmére is összpontosítanak. Ezek a Benelli mindennapi kihívásai, mely az egész cégcsoport szemléletét tükrözi egyben.

A Benelli motoroknak egyénisége van, emiatt azonnal felismerhetők vonzó dizájnjukról és összetéveszthetetlen sportos megjelenésükről. A leginnovatívabb tervezési koncepciókat a pesaroi vállalat minden modelljében elrejtik, köszönhetően annak a K + F központnak, ahol sok-sok mérnök és szakértő dolgozik. Emellett a Benelli széleskörű márkakereskedői hálózata visszajelzéseivel szolgálja a márkát a világ számos pontján. 

2005 óta a Benelli része a Qianjiang csoportnak, amely Kínában a legnagyobb motorgyártó csoport a méretét és gyártási kapacitást tekintve (gyártási kapacitása 1.200.000 járművet jelent évente). Szuper-modern gyárában 14.000 alkalmazott dolgozik Wenlingben, mintegy 500 km-re Sanghajtól. A QJ csoportba kerüléssel a Benelli újból várja a jövő kihívásait, hiszen az olasz mérnöki zsenialitás, stílus egy globális motorgyártó-csoport üzleti szemléletével társult.

Az új modellek a Benelli DNS-ét és történetét öröklik, eredeti megjelenésükkel és az innovációval a márka erejét mutatják. A Benelli átjárókat teremt a múlt, a jelen és a jövő motorkerékpár -rajongói számára az innovatív kialakítású, élvonalbeli és ugyanakkor könnyen vezethető vadonatúj modelleknek köszönhetően.

Benelli Márkatörténet

1911–1934

Hat testvér, egy történet – hat férfi legendája ez más szavakkal. 1911 tavasza volt, amikor az özvegy Teresa Benelli befektette családja összes pénzét, hogy műhelyt indítson, és biztos munkahelyet biztosítson hat fiának, Giuseppe, Giovanni, Filippo, Francesco, Domenico és Antonio „Tonino” Benelli számára.

Kezdetben csak szervizműhely volt, ahol autók és motorkerékpárok alkatrészeit is gyártották. A hat Benelli testvér azonban sokkal nagyobb ambícióval rendelkezett: motorkerékpárokat épített. Nyolc évvel később, 1919-ben megszületett az első motor, egy kétütemű, 75 köbcentiméteres motorkerékpár, amely nem hozott még átütő sikert.

1921 decemberében jelent meg az első igazi Benelli motorkerékpár: a „Velomotore”, 98 köbcentis kétütemű könnyű kerékpár, kétféle variációban, a Touring és a Sport (125 köbcentis), majd 1923 -ban egy 147 köbcentis változatban, amellyel Tonino Benelli ért el számos győzelmet, ami Európa-szerte híressé tette a pesaroi cégét.

 

Benelli testvérek

1926-ban Giuseppe Benelli új motorkerékpárt tervezett, egy 175 köbcentiméteres négyütemű motorkerékpárt, felső vezérműtengellyel, amihez egy négyfokozatú váltó is kapcsolódott, és teljesítménye azonos ha nem jobb volt, mint a nagyobb lökettérfogatú korabeli motorkerékpároknak. Ez az előny volt az, ami Tonino Benellit számtalan győzelemhez vezette és Olasz bajnok lett 1927-ben, 1928-ban, 1930-ban és 1931-ben. A gyártás növekedése és az eladási siker (a 175 köbcentis motort 1934-ig különböző modellben is használták, amikor egy 500 köbcentis és egy 250 köbcentis négyütemű motorkerékpárt mutattak be) a gyár bővítéséhez vezetett, 1932-ben a Benelli testvérek megvásárolták a Molaroni fűrészüzem épületeit „viale Principe Amedeo” -ban, amely ma „viale Mameli”.

Két évvel később, 1934-ben a Benelli két új versenymotort mutatott be: egy 250-es és egy 500-ast. 1940-ben a Benelli piacra dobott egy 500 köbcentiméteres oldalt szelepelt, négyütemű motort, de a háború kitörése katonai motorkerékpárok gyártására kényszerítette a vállalatot.

Benelli gyár 1940

1940 ~ 1950

A pesaroi cég a sikeres évek után a csúcsra ért (800 alkalmazott dolgozott a gyárban), de a második világháború elpusztította a gyárat. A szövetségesek bombázása miatt a gyár egy omladozó és üres fészerré változott.

A Benelli testvérek nem vesztették el hitüket a gyártásban. Amint gyártógépeket és a felszereléseket szereztek, hozzávetőlegesen 1000 katonai motorkerékpárt kezdtek átalakítani – főleg angol eredetűeket, amelyeket a szövetségesek a csatatéren hagytak, – polgári használatra készült motorokká. 1947 volt az az év is, amikor újrakezdték a versenyzést.

1948 mérföldkő volt Benelli számára: a cég felvette Dario Ambrosini motorkerékpár-versenyzőt, és október 14-én a Benelli testvérek bejelentették, hogy folytatják a motorkerékpárok gyártását. Az új Benelli sportsikerét 1950-ben tetőzte Ambrosini 250-es világbajnoki győzelme.

1950 ~ 1980

A 40-es évek végén Giuseppe Benelli a testvéreivel való kibékíthetetlen nézeteltérések miatt elhagyta a társaságot. Ez volt a Motobi kezdete, a klasszikus 2 és 4 ütemű tojás alakú motorblokkal, kis és közepes lökettérfogattal. Új értékesítési és sportsiker született: több mint 1000 versenygyőzelem az 50 -es és 60 -as években.

A Benelli gyártási tevékenysége 1951 -ben folytatódott a „Leoncino” bemutatásával, amelynek nagy kereskedelmi sikere akkor érte el tetőpontját, amikor Benelli 1953 -ban megnyerte az első „Motogiro d’Italia” -t a versenyzővel, Tartarinivel.

1961-ben ünnepelte a Benelli az első 50 évét, és a következő évben, a motorkerékpár-ipar válságának kezelése érdekében a két márka, a Benelli és a Motobi egyesült. A Provini e Pasolini, a négyhengeres 250 köbcentis, a második világbajnoki címet hozta 1969-ben Kelvin Carruthers ausztrál versenyzővel.

 

Benelli Leoncino 1951

A Benelli-Motobi gyártását a 60-as évek széles modellválasztéka jellemezte: (a robogóktól a „Tornado” -ig, a kéthengeres 650 cm3-es maxi kerékpárral), a Benelli utolsó eredeti alkotásával. 1972 -ben Alejandro De Tomaso argentin vállalkozó vette meg a céget. Újraindította a többhengeres motorkerékpárok gyártását és szélesítette a palettáját is. Előállt egy rangos, 750 köbcentis, hathengeres motorral (az első hathengeres motorkerékpár, amelyet bárki megvásárolhatott), és új és modern gyárat épített fel.

2005

1988 ~ 2015

A japán gyártók nyomása egyre nagyobb lett, és a márka lassan ellehetetlenült. A visszaesés lassú volt, de végzetes. 1988-ban Benelli csődbe került. Az iparmágnás, Mr. Giancarlo Selci, a Biesse csoport tulajdonosa megmentette a dicsőséges céget a bizonytalan jövőtől, és 1989. október 23-án megvásárolta a Benellit. Úgy tűnt, új idő kezdődött, de az eufória első pillanatai után a kilátások ismét bizonytalanná váltak.

1995-ben a Fabriano Merloni Csoport megvásárolta a történelmi márka többségi részesedését. Andrea Merloni, Vittorio fia volt az új vállalat vezetője, és az új kezdet az agresszív 491-es robogóval érkezett. Új ambiciózus projektek, robogók és még sportmotorok is: a Tornado 900 köbcentis háromhengeres, amely a Superbike bajnokságban is versenytett, a TnT 1130cc. Azonban a Benellinek hamarosan ismét új válsággal kellett szembenéznie.

2005 decemberében Benelli a Q.J. csoport tagja lett. Az év legjobb motorkerékpár-exportőre a Qianjiang vállalat lett, ahol 14.000 ember évente több mint 1.200.000 járművet és kétmillió motort gyárt egy szuper modern, városszerű gyárában. 

A Németországból, Olaszországból és az Egyesült Államokból importált mintegy 670 000 négyzetméteres termelési terület korszerű alkatrészgyártó gépekkel van felszerelve.
A több mint 750 millió dolláros tőkével rendelkező társaság 1999 óta szerepel a kínai tőzsdén, és quadokat, elektromos kerékpárokat, fűnyírókat, golfkocsikat, generátorokat, szivattyúkat és egyéb kertészeti eszközöket is gyárt. Termelésének 20% -át külföldre, Amerikába és Európába exportálják. A Qianjiang a minőségre összpontosít, és 1997 óta megszerezte a nemzetközileg elismert ISO 9001 minősítést.

Az új tőkével, valamint Olaszország és Kína közötti szinergiával Benelli Q.J. jelenleg több olyan projekten dolgozik, amelyek a Pesaro vállalat világpiaci újraindítását célozzák.
2011-ben a Benelli sikeresen ünnepelte első centenáriumát.

Motorok jogosítvány kategóriák szerint: AM, A1, A2, A. 

Forgalmazott márkáink: Aprilia, BenelliFB Mondial, Keeway, MBP, Moto Guzzi, PiaggioVespa

Miért érdemes új motor vásárlása mellett dönteni? Ha érdekel, nézd meg a használt piacról szóló cikkünket!

Nézd meg az összes robogónk itt: Robogóink és elektromos robogóink