palko motors logo

Motorok

Autók

Quadok

Webshop

Linhai Promax

 

CFMOTO Gladiator X450

CFMOTO Gladiator X520

CFMOTO Gladiator X625

CFMOTO Gladiator X850

CFMOTO Gladiator X1000

SSV-k

Segway Villain SX10

 

CFMOTO Gladiator Z950

CFMOTO Gladiator Z1000

 

UTV-k

Segway Fugleman UT10

ODES WorkCross 650

ODES WorkCross 1000

Linhai LH50DU (Elektromos)

Linhai T-Boss 570

Linhai Diesel 1100

CFMOTO Gladiator UTV625

CFMOTO Gladiator UTV1000

 

Használt motor vs új motor

Használt motor vagy új motor?

Aki motorvásárláson töri a fejét, biztosan elgondolkozott azon, hogy vajon új vagy használt motort érdemes-e vennie? Azonban nagyon sok esetben nem egyszerű a döntés, emiatt szeretnénk a vásárlást megkönnyíteni összefoglalva a legfontosabb érveket. Nem titkoljuk az eredményt, erős érvek szólnak az új motor vásárlása mellett!

Kezdjük is azzal, hogy a hazai használt motor piac egyik neves szereplője azt állítja, hogy egy átlagos 1 millió forintos használt motorra nagyjából 600 ezer forint szerviz és egyéb költségek kerülnek, mire az tényleg használható állapotba kerül! Ebbe beletartoznak, a várt és nem várt javítások is, melyeket neked mint vásárlónak kell állnod. Ezzel szemben persze drágának tűnő, de valamilyen céges garanciát kínálnak, legtöbb esetben 6 hónapot. Ez nagyjából lefedi azt az időszakot, hogy egy szezont – ha éppen időd is engedi – végig motorozhass. Motorválasztékuk széles skálán mozog, és kizárólag japán motorokat árulnak. Érdemes megnézni a kínálatukat, azoknak akik mindenképpen használt mellett szeretnének dönteni.

Készítettünk egy felmérést az egyik magyar motoros közösségben, melyben megkérdeztük a motorosokat arról, hogyan adták el és hogyan jutottak hozzá motorjaikhoz. A felmérésben 178 választ kaptunk. A 178 válaszadóból 149 nyilatkozott motor eladásról és 155 motor vásárlásról is. Az eladók 19,7%-a arról nyilatkozott, hogy a motoreladást a motor valamely hibája miatt döntötte el, és nem is gondolkozott azon, hogy a motorját megjavíttassa. Érdekesség, hogy arra a kérdésre, mely szerint tájékoztatta-e a vásárlót a motor hibáiról, majdnem 25% nyilatkozott nemmel!

A vásárlói oldalt kitöltőket megkérdeztük, miért döntött a használt motor vásárlása mellett, melyre leginkább az ára miatt szavaztak. Amikor arról kérdeztük a használt vásárlókat, hogy az eladó tájékoztatta-e őket a lehetséges hibákról, a válaszadók 24%-a azt mondta, hogy nem. Amikor pedig az éven belüli javítási költségeket kérdeztük, a vásárlók 25%-a a motor árának nagyjából 25%-át költötte el és további 8%-a a válaszadóknak a motor értékének közel 50%-ával megegyező hibát tapasztaltak! Ez nagyjából egybevág a használtmotor kereskedők számaival. Azonban érdemes megfigyelni, hogy az eladók ugyan sokszor tudnak a hibákról, de nem tájékoztatták az ügyfeleket róla, illetve a vásárlók nagyobb arányú hibáról számoltak be, mint amit az eladók ismerhettek.

Aki tehát pontosan a motor vételárával rendelkezik, érdemes kalkulálni egy jelentős javítási költséggel.

A javításokhoz még hozzá tartozik, hogy egy idősebb, korosodó motorhoz az értékéhez képest jelentős alkatrészárakkal lehet kalkulálni. Na persze, ha van hozzá. Egyéb esetben marad a használt, remélhetőleg a “talán még egy ideig elmegy vele” állapotú alkatrész.

  • Az eladók ennyi százaléka titkolta el a hibákat 24% 24%
  • Az vásárlók ennyi százaléka tapasztalt hibát a megvásárlás után 33% 33%
  • A motor vételárának ennyi százalékát költik az átvert vásárlók a használt motorjukra átlagosan 30% 30%
használt motor

Ezzel szemben nézzük az új motor mellett szóló érveket

Mivel új a motor, nem kell számoljunk a használt motor esetén már előforduló, korból és használatból fakadó hibákkal. Ilyenek például a gumialkatrészek öregedései, folyadékok, egyéb korróziók, anyagfáradásokból, kopásból fakadó hibákkal.

Emellett egy új motornál létezik még a gyártói garancia fogalma, ami véd TÉGED ténylegesen, mint fogyasztót! Ez azt takarja, hogy a vásárlástól 3 évig biztosan, de esetenként hosszabb időtávon is a motor meghibásodásainak esetleges javításait a gyártó fizeti, nem pedig TE, mint ügyfél! Tehát a motor használata során előfordulható esetleges meghibásodások költsége a gyáré. Ezek mellett, ha szervizelésről van szó az első években alacsony szervizköltségekkel, javarészt olajcserékkel kell számolni.

Emellett egy friss technikát, formát kapunk a pénzünkért, melyet megbámulnak az utcán biztosan.

Mi van azokkal, akik nem rendelkeznek a teljes vételárral egy új motorhoz.

Példa: Tegyük fel, hogy egy 1 millós használt motorra mindösszesen 300 000 forint költségünk van. Ezek szerint 25.000 forintot költünk a motorra havonta átlagosan. Egy új, 500 köbcentiméteres A2-es motor vételára körülbelül 2,3 millió forint. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 40% önerővel felülhetünk egy új motorra havi 25.000 Ft-ért, 60 hónapos lízing esetén! (Jelen példa nem minősül ajánlatnak és a tájékoztatás nem teljeskörű, részletekkel kapcsolatosan érdeklődj.)

Melyik éri meg jobban? Mindenkinek szíve joga eldönteni.

Mi azt valljuk, hogy a hosszú élet titka az alacsony kockázat és stressz-mentes életmód! Ez sokszorosan igaz a motorokra is. Egy használt motor üzemeltetése mindig sokkal nagyobb kockázattal jár, hiszen a kora előrehaladtával egyre nagyobb a meghibásodások valószínűsége/kockázata. Utóbbi nem csak pénzbe kerül, hanem extra stresszbe is, emiatt mindenféleképpen sarkalatos pont egy új motor vásárlása, akár részletre is!!! Nem beszélve arról, hogy egy új motor alatt mindig egy modernebb technika lapul és jobb érzés egy új motorral közlekedni, szemben egy elhasználódott példánnyal.

Hasonlóan gondolod te is?

Új motort vennél? 

Részletre?

Ha bármelyikre IGEN a válaszod, akkor keress minket bátran és segítünk neked abban, hogy mielőbb felülhess az új motorodra!

Benelli Sárvár

 

Motorok jogosítvány kategóriák szerint: AM, A1, A2, A. 

Forgalmazott márkáink: Aprilia, BenelliFB Mondial, Keeway, MBP, Moto Guzzi, PiaggioVespa

Miért érdemes új motor vásárlása mellett dönteni? Ha érdekel, nézd meg a használt piacról szóló cikkünket!

Nézd meg az összes robogónk itt: Robogóink és elektromos robogóink